znacka 
Kontakt
Josef Vala

Na Návsi 54
Kralice nad Oslavou
675 73

IČ: 60414359

Mobil + 420 777 940 662
e-mailinfo@kralickamedovina.cz

Firma registrována v ŽR
u MěÚ Náměšť nad Oslavou

 

Mapa Kralice nad Oslavou - poloha na mapě

 

Partnerské stránky

Vala Dřevostavby s.r.o.
 

Výroba medoviny

Proces výroby Kralické medoviny je zdlouhavý a začíná již na rozkvetlé louce, pokračuje v úle a prací včelaře.

Chuť i vzhled medovin se liší na základě kvality surovin, tedy medu, vody a dalších přísad, technologii výroby a pečlivosti zpracování.

Med

 

Kralická medovina je kvašený nápoj a při jeho výrobě dodržujeme následující postup výroby:

Med se rozmíchá ve vodě a krátce se povaří. Vznikne sladina s obsahem cukru, která obsahuje zhruba stejný podíl cukru, jako mošt u vín vysokých přívlastků. Na sto litrů medoviny se potřebuje asi 50 kilogramů medu.

Přidáním ušlechtilých kvasinek se nastartuje kvašení, které trvá dva až tři měsíce. Během této doby ušlechtilé kvasinky proměňují sladinu na „mladinu“ – nezralou medovinu. Na konci tohoto období aktivita kvasinek zpomaluje a kvasinky klesají ke dnu.V této fázi je medovina opticky neprůhledná, kalná. Mladina se následně stáčí do zracích nádob.

Následuje třetí fáze, během které mladina dozrává na konečnou medovinu. Tato část výroby trvá nejdéle a dává medovině její konečný ráz. Doba zrání Kralické medoviny se pohybuje v rozmezí 1 až 2 roky, ale některá medovina nám zraje i 5 let. Můžeme říci, že čím déle medovina zraje, tím je kvalitnější.

Následně je medovina stáčena do lahví.